Hudkræft
Vejret
Hudkræft & Kystlivredning

BAGGRUND
    Det er kystlivredderens lod, at han opholder sig udendørs en stor del af tiden. Dette betyder nærkontakt med naturens elementer, herunder solskin. Eksponering for sollys fører til en tidlig ældning af huden, hvortil kommer diverse hud-skader, hudkræft og beskadigelse af øjnene. International Lifeguard Federation (ILS) har en medicinsk afdeling, der i 1998 udarbejdede en vejledning til kystlivreddere, der opholder sig meget i solen. ILS pegede på, at risikoen for hudkræft er størst for livreddere med lys hud eller dem, der i den tidlige barndom har været udsatte for alvorlige solskoldninger. Pas på solen! Hudkræft er verdens mest almindelige kræfttype og kan være dødbringende. De tre hovedtyper af hudkræft er "squamous cell carcinoma", "basal cell carcinoma" og den mest aggressive type: "melanoma". Udbredelsen af hudkræft tiltager med mængden af sol-eksponering, solskoldning eller solbruning. 95% af dem, der har fået hudkræft kan behandles, hvis hudkræften opdages tidligt. Derfor bør personer som kystlivreddere - der udsættes for en væsentlig sol-eksponering - skannes for hudkræft mindst 1 gang pr. år. Nye modermærker, forandrede modermærker eller hudforandringer i øvrigt bør evalueres af en hudlæge. Forstørrelse af modermærker, blødning fra modermærker eller farveforandring af modermærker kan være et advarselstegn.

    Ved at undgå solen, når den er mest fremme kan kystlivredderen reducere risikoen for hudkræft. Dette behøver ikke at gå ud over redningsarbejdet på badestranden, hvis blot man bærer en velegnet beklædning, der sidder tæt til kroppen og sørger for at ingen hud blottes. En solhat med bredskygge kan sørge for, at ørerne ikke solskoldes - og endelig kan en plads i skyggen arrangeres i kystlivredningstårnet.

Kystlivredder Jeppe Bredahl Pedersen er reglementeret iført Wraparound-style-solbriller - Dog savnes en solhat ;-)
    Solcreme bør være minimum faktor 30 eller mere og påføres 15 - 30 min før ophold i solen. Selv på skyede dage bør kystlivredderen anvende solcreme, da UV strålerne kan gennemtrænge skyerne og genere huden. Solcreme bør i ekstra mængder smøres på læber, ører, næse, skuldrer og hoved. Nyt bør smøres på hver 2. - 3. time og oftere, hvis livredderen er meget i vandet. Kystlivreddere, der har fået konstateret hudkræft, bør ikke igen påtage sig jobbet ved stranden og dette bør i givne tilfælde indskærpes af kystlivredningsklubben.

    UV strålerne fra sollyset kan også give alvorlige øjenskader kan medføre grå stær, sort stær, hornhindeskader og pterygium. Øjenbeskyttelse burde bestå af et par gode kvalitetssolbriller ud over solhat med bredskygge.
LIVREDNING.DK
 LIVREDNING.DK SPECIAL NYT
 VIDEO/AUDIO
ARANCIA redningsbåd
Rügen-Binz kystlivredderne
 FLERE BERETNINGER
Kystlivredder 2001 - Beretning af Christian Høgh Aziz
Virkelighedens Baywatch - Beretning af Høyer-Kruse & Hede Simonsen
Rødhus 2001 - Beretning af Jeppe Bredahl Pedersen
En Verden til Forskel - Beret-
ning af Bianca Carstensen
 EKSTRA INFORMATION
BEACH-kørestole
Animation af hestehul
RID-faktoren: En lumsk drukneårsag
 RESOURCES
Lær kystlivreddernes SIGNALFLAG at kende
NY livredningsbog
Online Debat Forum

    Solbrillerne bør give en 99 - 100% beskyttelse fra UVA og UVB stråler. De bør være brud-sikre med brune, grå, grønne eller gule brilleglas. "Wraparound style"-solbriller med polarisering anbefales til kystlivredderen, da de reducerer det skarpe lys mærkbart så træthed i øjnene undgås, men de må ikke spærre for livredderens perifere udsyn.

SAMMENFATNING
LINK TIL INDEX / SITE MAP

 1. Kystlivredning er i højrisikogruppen, når det drejer sig om udvikling af hudkræft. Alle professionelle og frivillige kystlivreddere samt kystlivredningsklubber bør have en obligatorisk solbeskyttelsespolitik. Denne politik bør inkludere:
   • Passende undervisning i fare for hudkræft ved ophold udendørs.
   • Obligatoriske krav om brug af solhat med bredskygge, tæt-vævet tøj og solcreme på mindst faktor 30.
   • Den obligatoriske faktor 30 solcreme og mulighed for at sidde I skygge gælder alle kystlivreddere på strandvagt.
   • Årlig check for hudkræft og check for øjenskader gælder alle ansatte kystlivreddere.
   • Obligatorisk brug af kvalitetssolbriller med 100% UV beskyttelses solglas og med sidebeskyttelse, der ikke blokerer for livredderens perifere udsyn.

 2. Alle kystlivredningsklubber bør hjælpe deres kystlivreddere med et årligt besøg hos hudlæge - evt. rekvirere en hudlæge til stranden til besigtigelse af kystlivreddere på job.

 3. Alle kystlivreddere og kystlivredningsklubber burde være med til at oplyse offentligheden på stranden om hudkræft og fortælle hvorledes hudkræft undgås.

  Kollektiv indsmøring:
  KOLLEKTIV INDSMØRING er løsningen!
  Kollektiv indsmøring: Kystlivreddere på job bør dagligt foregå badegæsterne med et godt eksempel. Og nogle mener, at de har fundet løsningen - ˆse fotoˆ.
Mere udførligt om hudkræft på [NetDoktor.dk]
Kræftens Bekæmpelse advarer dagligt om ophold i solen på [Solen.dk]

Nyhedsmedie for Kystlivredning

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2002  *  Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK + Kystlivredning.DK
START-sideDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrA-Z
Opgaverne Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceSiteMap/Index Redaktion