Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion

De evige kystlivreddere

Kilde: ABCNEWS — august, 2005
VETERANER. Stoppe ved de 55? Yeah, Right! Der er noget ved strandene, som får kystlivredderne til at vende tilbage til langt op i deres gyldne år. Journalist Jen Brown fra ABCNEWS har hver uge denne sommer siden 15. juli 2005 i følgetonen "By the Boardwalk" besøgt the Jersey Shore for at rapportere om strandlivet. For nyeligt har Jen Brown forsøgt at kortlægge, hvorfor nogle kystlivreddere sommer efter sommer kommer tilbage til badestranden. En ting vi ved er, at det ikke er for pengene.

De evige kystlivreddere Jeg bliver aldrig voksen

De evige kystlivreddere
De evige kystlivreddere Fra venstre til højre: Dave Kaplan, Corbett Monica, Pat Dwyer og Steve Kronengold poserer for fotografen i 1974. i dag er Kaplan 60, den ældste kystlivredder ved Bradley Beach, New Jersey.
Væggene i Dave Kaplan's soveværelse er dekorerede med holdfotos af kystlivreddere fra Bradley Beach lifeguards gennem årene. Dér ses Kaplan med "afro"-frisure, da han startede i 1962, hvor kun mænd arbejde som kystlivreddere og kvinderne opholdt sig ved svømmebassiner. Og dér ses fotos af Kaplan sammen med kystlivreddere på en trediedel af hans egen alder. Gennem årene er den eneste konstant Kaplan.

"Alle fyrene fra de gamle fotos tjener i dag masser af penge og alle misunder de mig," siger Dave.

"De er alle højt succesfulde fyre— mænd med doktorgrad, advokater, dommere — men hver gang jeg møder dem, siger de alle 'Dave' jeg ville ønske jeg stadig var på stranden med dig.'

Stranden er deres ungdom, deres barndom - og de har efterladt det bag sig.

"Jeg er stadig i min barndom. Jeg er Peter Pan. Jeg bliver aldrig voksen."

Som 60 årig er Dave den ældste kystlivredder på Bradley Beach, en lille hyggelig kystby-strand ved Jersey Shore, hvor indbyggertallet svinger fra 5.000 om vinteren til næsten 30.000 om sommeren.

Kaplan er måske oven i købet den ældste livredder, som sidder ved et livreddertårn i hele staten. Men han er blot en af de mange kystlivreddere, som returnerer til stranden år efter år, tiltrukket af den gode sag og de endeløse somre med godt kammeratskab, adrenalin og ungdommelige drømme, som er en del af livet ved strandene langs the Jersey Shore.

For mange livreddere er der ikke noget bedre job i verden.

De evige kystlivreddere Det er en løn i sig selv

"Jeg kan ikke forestille mig at være andre steder end her," siger Bob Rosenberg, 53, assistant supervisor ved Bradley Beach. "Da jeg startede, var jeg selv på fridage på stranden og om natten på the boardwalk."

Rosenberg er lærer i vintermånederne, hvilket giver ham mulighed for at være kystlivredder om sommeren. Men andre går ud i det ekstreme for at arbejde på stranden.

Kaplan er geolog med speciale i grundvandsforurening hos New Jersey Environmental Protection Agency, og han sparer ferie op, så han kan være kystlivredder hver torsdag og fredag hele sommeren.
John McCahill, 54, driver sit eget internationale consulting group-firma, og han sparer fridage op og er kystlivredder hver fredag, lørdag og søndag.

De gør det ikke for pengene. Kaplan er en af fire kystlivreddere ud over lederne, som modtager den højeste løn på stranden: $11.75 i timen. For at kvalificere sig til denne betaling, må en Jersey kystlivredder have rang af captain og have arbejdet i mere end and have worked for 10 på hinanden følgende år ved Bradley Beach.

"Det er en løn i sig selv," siger McCahill. "Vi hjælper folk til at nyde stranden på sikker vis."

De evige kystlivreddere Vi har alle samme alder

McCahill fik et øjebliks "freakout" tidligere denne sommer, da det gik op for ham, at de kystlivreddere, han patruljerede med på stranden havde samme alder som hans 17-årige datter.

"I virkeligheden har vi alle samme alder hernede på stranden," hævder McCahill. "Nogle af os har bare mere erfaring end andre."

Denne erfaring er essentiel for at træne og uddanne den næste generation af kystlivreddere.

"Erfaring er uvurderlig," siger Dickie Johnson, 54, som er chef-kystlivredder ved Bradley Beach. "De (veteranerne, red.) har evnen til at holde øje med vandet og evnen til at forudse, hvad der er ved at ske. De yngre fyre er måske virkelig gode atleter og supersvømmere, men virkelig at kende vandet og vide, hvad man skal nidkær med tager tid."

De evige kystlivreddere Veteranerne har set det hele

"Jeg har set en pige med en fiskekrog i sit hoved, epileptiske anfald i vandet, hedeslag, hjerteslag og hjerteanfald, en kystlivredder med en træpæl boret gennem foden," fortæller Kaplan. "Jeg har set fisk. Jeg har roet i selskab med en hval et par gange. Engang hoppede en sæl op på min jetski, hvor den sad og slappede af et stykke tid. Jeg har set en brandmand med en diameter på 1.30 m og som vejede 30 kg. Jeg har set både støde sammen. Men i mine 44 år som kystlivredder, har jeg kun een gang set en haj."

De har også set, hvad sker, når en redning slår fejl. Kaplan udregner, at han sikkert har reddet mere end 1.000 mennesker. Men i løbet af mine 44 år på stranden, har der kun været to on-duty drownings (drukninger i åbningstiden) ved Bradley Beach (Ingen på hans strand) og adskillige, mens livredderne var off-duty.

"Folk melder sig frivilligt og donerer ting," siger Kaplan. "Dette er min måde at hjælpe menneskeheden på. Jeg redder liv. Halvdelen eller tre fjerdedele af de mennesker vi redder i vandet bjærges tilbage til stranden i god behold. Men nogle af dem slipper ikke med forskrækkelsen alene.

Note: ABCNEWS-journalist Jen Brown, som har lavet interviewet, var selv en Bradley Beach lifeguard i et tidligere liv.

Læs også interviewet Død på stranden: En kystlivredder's værste mareridt om en tragisk hændelse på Bradley Beach.

Top

**

[ Send denne side til en ven ] [REDAKTION] [BOOKMARK]


**
Rødhus Strand i panorama


Livredning.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  *  Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion