Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section ( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion


DEFIBRILLATION, NØGLEN TIL OVERLEVELSE

DIN ANNONCE HER?
Defibrillation er nøglen til overlevelse. Det ved de, der kender Overlevelseskæden.


Nyhedsmedie for Kystlivredning NØGLEN TIL OVERLEVELSE. Mange mennesker kender kun til defibrillation fra populære tv-shows og film. Men et voksende antal lægmænd tager initiativ til at lære at bruge AEDs i tilfælde af, at de skulle opleve en person få et pludseligt hjertestop.

KILDE: Chain of Survival, The Ameriacn Heart Association m.m.

AEDs er nemme at bruge
For mange mennesker er det nemmere at lære at bruge en AED end det er at lære hjertemassage. Disse enheder er designet for folk, som måtte have en begrænset medicinsk eller nødmæssig uddannelse, med attraktioner som højttaler-stemme, der giver let forståelige instruktioner under brugen.

Eksempelvis fortæller AEDen brugeren at han/hun skal placere elektroderne på patientens nøgne brystkasse. Disse klæbe-elektroder gør, at AEDen kan opfange og analysere ofrets hjerterytme og afgøre, om et elektrisk stød skal gives. Hvis et elektrisk stød er nødvendigt, beder højttaler-stemmen brugeren om at holde afstand til patienten og derefter trykke på knappen, der giver et stødet. Dette elektriske stød hjælper hjertet med at reorganisere dets aktivitet, så blod igen pumpes ud i kroppen og til diverse organer. Flere elektriske stød kan være nødvendige for succesfuldt at defibrillere en person. AEDs er degignede med mange sikkerhedsinformationer og advarsler, så et stød ikke kan gives med mindre det er nødvendigt.

Hvis et stød ikke er nødvendigt, fortæller højttaler-stemmen det til brugeren.

De fleste AED er designet til at kunne bruges af ikke-medicinsk personale som f.eks. politibetjente, brandmænd, flypersonale og sikkerhedspersonale. The American Heart Association anbefaler uddannelse i AED til enhver, som har adgang til en AED - uanset om denne AED skulle stå i helsecentret, på arbejdspladsen, i supermarkedet, i hjemmet eller andre steder, hvor de tit kommer. Selv det mindste familiemedlem med en AED kan hjælpe i en nødsituation, hvor telefonpasseren på alarm 112 giver anvisninger om at lægge ofret på gulvet og påbegynde defibrillation indtil paramedicinerne er fremme og kan tage over.

Det er blevet sandsynliggjort, at selv børn kan anvende en AED om nødvendigt. For eksempel blev 15 amerikanske skolebørn og 22 ditto paramedicinere testet i brug af AED (med isat stand-alone-træningssoftware). Det viste sig, at børnene, der aldrig så meget som havde rørt ved en AED nogensinde kun var en anelse langsommere til at defibrillere end de toptrænede paramedicinere, der brugte AEDs i det daglige. Man konkluderede derefter, at AEDs bør gøres til genstand for en vid udbredelse i hele befolkningen, da næsten alle kan lære at bruge den korrekt med ganske lidt øvelse. 3

Adgang til AED betyder alt
"Defibrillation er den eneste effektive behandling for de fleste tilfælde af pludseligt hjertestop og uddannede personers brug af AED har reduceret tiden for defibrillation - en vigtig pointe, når vi skal forøge chancerne for at overleve et pludseligt hjertestop," siger Rose Marie Robertson, M.D., der er præsident for the American Heart Association.1 Ikke desto mindre er AEDs stadig ikke så udbredte, som de kunne være. Defibrillatorer når ofte for sent frem til scenen - hvis overhovedet. Faktisk er det i skrivene stund (oktober 2002) kun få danske ambulancer og brandbiler, der er udstyrede med AEDs. LIVREDNING.DK har i skrivene ikke kendskab til om der findes AED i politibiler i Danmark, hvilket der jo har gjort i amerikanske politibiler i flere år.

The American Red Cross anbefaler at defibrillation er mulig inden for tre minutter efter et pludseligt hjertestop, som forekommer i offentlige bygninger. 6 Mange amerikanske borgere har på eget initiativ oprettet små private PAD-beredsskaber (public access defibrillation), der er beredsskaber, som kan være på pletten hvorsomhelst i deres egen by inden for to minutter, hvis en person skulle få et pludseligt hjertestop. Måske dette kunne være en kilde til inspiration herhjemme i Danmark?, vil nogen nok spørge. Nutidens AEDs er sikre og nemme at anvende
  RELATERET
  American Heart Association eksternt link
Today's AEDs are safe, easy-to-use og omkostningseffektiv altimens de i USA er blevet en integreret del af alarmberedsskabet. Hvis AEDs er tilgængelige, når de behøves, kan tusinde af liv reddes.

VIDEOdenne side kan aktiveres en videosekvens, der omhandler defibrillation i hjemmet (tryk på 'Video' under multimedia).

**

tl[ Send denne side til en ven ] [REDAKTION] [BOOKMARK]


**
RELATEREDE EMNER:

Kend kystlivredderens FLAG
KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
Foto: Livredning.DK
AED I DANMARK
Er ventetiden planlagt mord?
Avis skaber debat om mangelen på AED hjertestartere i Danmark
550 stk. AEDs til New York skoler
Uerfarne kan anvende defibrillatorer
Se og hør PowerHeart AED Demo i FLASH (med orginal lyd)
De fire led i OVERLEVELSESKÆDEN
60 folkeskoleelever på strandtur
Diverse fotos af ny AED defibrillator
Operation Hjerteslag: AED i hjemmet
AED'ens vej til lægmandsbrug
Derfor POWERHEART AED til politiet
Derfor POWERHEART AED til brandvæsen
DELTAG I ON-LINE DEBATFORUM OM INSTITUTIONER & LIVREDNING
Socialminister Henriette Kjær om baderegler for institutioner (DEBATINDLÆG)
TV2 Nyhederne skrev om drukneulykken ved Hornbæk strand (pop-up window)
DRUKNING, GENOPLIVNING & REDNINGSAKTIONER
OPGAVERNE PÅ STRANDEN
KYSTMORFOLOGI
TURIST-ASPEKTET
HISTORIE
REDNINGSUDSTYR
UDLANDET
KYSTLIVREDDERPRØVEN
Livredning.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  • Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion