Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section ( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion


Livredder, pas på smittefare!

Efter artiklen "Disease Avoidance for Lifeguards" af James G. Dobbins, Ph.D., USLA :
Livredder Livredder-kontakt med ofre| Livredder Kontakt med hud eller spyt| Livredder Forebyggelse|
Livredder Kontakt med blod| Livredder En livredders risiko| Livredder Forebyggelse| Livredder Konklusioner|
KYSTLIVREDNING I DANMARK

Livredder Livredder-kontakt med ofre

Direkte kontakt med tilskadekomne eller drukneofre er uundgåelig for enhver livredder. Disse mennesker kan påføre livredderen et mix af farlige bakterier og vira. Jeg (Mr. James G. Dobbins, Ph.D., USLA, red.) vil gennemgå den form for risiko, som forekommer i forbindelse med CPR (cardiopulmonary resuscitation / hjertemassage) og den mere farlige risiko i forbindelse med kontakt med blod og andre blodholdige kropsvæsker.

Top

Livredder Kontakt med hud eller spyt

En stort antal vira kan overføres via direkte kontakt, når en livredder forsøger at genoplive et offer. Nogle vira såsom herpes simplex virus type1 (HSV-1), oral herpes, er til stede på slimhinderne, mens andre som f.eks. cytomegalovirus (CMV) og Epstein-Barr virus (EBV) er til stede i spyt. Risisi for livreddere: Infektionsrisikoen forårsaget herved, er formentlig relativ lav. Et upubliceret studie på the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser, at nogle af disse vira kan overleve i lang tid på overfladen af livredder-mannequin'er, der anvendes til træning af CPR. Dertil kommer at disse vira er temmelig almindelige; hele 50-95% af livreddere er allerede eksponerede for dem. Derfor er det kun de livreddere, der endnu ikke er udsat for disse vira, som risikerer en infektion.

Top

Livredder Forebyggelse

Livredderes brug af masker i forbindelse med CPR til ofre kan reducere risikoen for at blive smittet med denne type af infektion - og en efterfølgende aftørring af mund-området på CPR-trænings-mannequin'er med etanol vil forebygge overførsel af langtidsholdbare vira.

Top

Livredder Kontakt med blod

De to meget kendte og blod-borne vira er:

 • Hepatitis B virus
 • Human immunodeficiency virus (HIV)

Top

Livredder En livredders risiko

Risikoen for at livredderen ved udførelse af sit arbejde smittes med disse vira er ekstremt lille. I 1990 lavede CDC en undersøgelse over risikoen for at fungerende livreddere på stranden - et sted i New York - får hepatitis B virus infectioner. Den pågældende strand er tæt belagt af badegæster om sommeren og med mange besøgende fra New York City. Serumprøver indsamlet fra over 100 livreddere blev testet for antistof til hepatitis B virus og alle var negative, hvilket viser, at ingen af livredderne havde haft hepatitis B virus på noget tidspunkt af deres liv (Livreddere, som seksuelt var i højrisikogruppen; som havde prøvet narkotika; og som havde tattoveringer, blev alle ekskluderet fra undersøgelsen, så resultatet alene kunne henføres til arbejdsmæssigt påførte infektioner)!

Top

Livredder Forebyggelse

Alt blod og alle kropsvæsker, som en livredder kommer i nærheden af, bør holdes under mistanke for at kunne smitte. Livredderen må derfor tænke over hvad der kan gøres for at undgå smitte fra disse væsker. Beskyttelsesmidler som elastikhandsker og lommemasker eller justerbare mundstykker bør rutinemæssigt være til livredderens disposition under udøvelse af førstehjælp. Vedlagt livredderens genoplivningsudstyr bør også være masker med tilhørende afskærmninger af plastic eller gummi, som kan holde livredderen fri for potentielt smittefarlige kropsvæsker. Ved ethvert livreddertårn bør forefindes special-beholdere, hvori livreddere kan opbevare fundne skarpe genstande, som badegæster har revet sig til blods på. Ved ethvert livreddertårn bør også forefindes vandtætte beholdere/poser, hvori livreddere kan opbevare affald med blod på.

En mixture af 10% blegemiddel og vand til blodpåførte overflader bør også haves ved livreddertårnet. Enhver livredningstjeneste bør pligtskyldigt tilbyde en hepatitis B vaccination til livreddere, som ofte eksponeres for blod på deres strandvagt. Dertil kommer, at der ved ethvert livreddertårn bør forefindes en nedskreven anti-smitte-plan, som overholdes af livredderen hver gang denne har været eksponeret for blod. Denne plan bør omfatte vaccination mod hepatitis B til livreddere, som ikke fornyeligt har fået vaccinationen samt en evaluering på risiko for overført HIV.

Top

Livredder Konklusioner:

Livredder / Kystlivredder Livreddere er, som en naturlig følge af deres arbejde, konstant udsatte for smittefare. Livreddere lever altså livet farligt, hvis ikke der passes på. For at undgå disse infektioner må enhver livredder bl.a. undgå at sluge vand under svømmeturen - også selv om der er ganske få colibakterier. Livreddere med rifter og hudafskrabninger bør undgå svømning i forurenet vand og livreddere må desuden undgå stik og bid fra havdyr, konkluderer James G. Dobbins i en længere artikel om livreddere og smittefare. James G. Dobbins fokuserer i sin konklusion især på livredderes kontakt med sand, livredderes fysiske kontakt med ofre under udførelse af CPR og endelig livredderes kontakt med blod :

 • Kontakt med sand:
  Undgå direkte berørring med affald, især medicinsk affald fra stranden. Gå med sandaler eller sko, når stranden patruljeres.
 • Kontakt under udførelse af CPR:
  Brug lommemaske eller anden form for beskyttelse til ofrets mund.
  Vær sikker på, at du aftørrer trænings-mannequinen's mund-område med etanol.
 • Kontakt med blod:
  Endgå enhver kontakt med blod.
  Antag at ALT BLOD er befængt med virus.
  Bær handsker og brug plastic- eller gummiafskærmning.
  Brug vandtætte beholdere til affald med blod
  Få en hepatitis B vaccination, hvis du har fået blod på dig.
  Udarbejd en plan for, hvorledes du som livredder skal forholde dig før, under og efter kontakt med blod.
**

Top[ Send denne side til en ven ] [REDAKTION] [BOOKMARK]


**
Rødhus Strand i panorama

RELATEREDE EMNER:

Kend kystlivredderens FLAG
KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
Foto: Livredning.DK
Hvad er en livredder / kystlivredder ?
Du er en livredder ?
Havsvømning hitter for livredder og kystlivredder
AED I DANMARK
Livredning - Artikler - Kystlivredning
Uerfarne kan anvende defibrillatorer
Diverse fotos af ny defibrillator (AED)
Derfor POWERHEART AED på badestranden
Derfor POWERHEART AED til politiet
AED er brugervenlig - selv for børn
AED'ens vej til lægmandsbrug
En AED med en Ph.D.
Deltag i ON-LINE DEBATFORUM om AED-defibrillatorer i offentligheden
DRUKNING, GENOPLIVNING & REDNINGSAKTIONER
OPGAVERNE PÅ STRANDEN
KYSTMORFOLOGI
TURIST-ASPEKTET
HISTORIE
REDNINGSUDSTYR
UDLANDET
KYSTLIVREDDERPRØVEN

Livredning.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  • Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion