Livredning.DK
RUSSISK KYSTLIVREDNING:
Livredderne i Zelonogradsk
Tekst & foto: Leif Petrovitj Sörman / Via Venia Korrespondent i Ruslands Baltikum
VEJRET
 
Livredderne i ZelenogradskLav løn  • Reddet 85 på en månedAlkohol
Uvant med havsvømning  • Moralsk badeforbud  • Præsident Putin
50-årig pensionist  • Tragedier  • Solstrålehistorie


Livredderne i Zelenogradsk 
Tekst & foto: Leif Petrovitj Sörman / Via Venia Korrespondent i Ruslands Baltikum
Epost: viavenia@baltnet.ru

    På gode sommerdage står badelivet i Zelenogradsk ikke tilbage for det, vi kan finde langs Middelhavets livlige strande. 100.000. badegæster om dagen er ikke usædvanligt, selv om byen blot har 12.000 fastboende. Her er solguden generøs om sommeren og regnens magter tilbageholdende. Den lange smalle sandstrand er indbydende og virker næsten endeløs. Men Zelenogradsk ligger ikke i Middelhavet, men ved Østersøens sydøstlige kyst.

Nærmere bestemt langs den 147 kilometer lange kyststribe, som tilhører den russiske enklave Kaliningrad, som tidligere kaldtes Ruslands Baltikum. Det er ikke vanskeligt at forstå, at Zelenogradsk forvandles til valfartssted for turister om sommeren. Det er ikke bare russere, som findes her - både litauere, polakker, hviderussere og tyskere besøger byen. Den voldsomme interesse er ikke vanskelig at forstå for dem, der har været her. Det gunstige prisniveau er også med til at gøre Zelenogradsk til et eftertragtet rejsemål for udlændinge. Men frem for alt er det indbyggerne fra den halv-million-store provinshovedstad Kaliningrad, som søger hertil for at nyde strandlivets glæder. KLIK KORT FOR FORSTØRRELSE Zelenogradsk er den af regionens tre badebyer, som ligger nærmest provinshovedstaden. Forbindelserne er gode. Både pendletog og et par buslinier fragter badelystne storbyboere de 30 kilometer ud til kysten. I slutningen af august havde tilsammen otte livreddere det store ansvar at rykke ud, om ulykken skulle indtræffe. Redningspersonalet har i al fald ikke for lidt at gøre - særligt ikke dykkerne. Der er max. fire personer på vagt samtidigt, hvoraf to er dykkere. Personalet arbejder på skift i 13 timer fra ni morgen til ti aften - hver anden dag. Resten af døgnet er der bare én livredder på job, og han mangler rutiner og teknik for at kunne slå alarm, hvis ulykken skulle være ude.

Lav løn TIL TOP 
LIVREDNING.DK
 LIVREDNING.DK SPECIAL NYT
 VIDEO/AUDIO
ARANCIA redningsbåd
Rügen-Binz kystlivredderne
 FLERE BERETNINGER
Kystlivredder 2001 - Beretning af Christian Høgh Aziz
Virkelighedens Baywatch - Beretning af Høyer-Kruse & Hede Simonsen
Rødhus 2001 - Beretning af Jeppe Bredahl Pedersen
En Verden til Forskel - Beret-
ning af Bianca Carstensen
 EKSTRA INFORMATION
BEACH-kørestole
Animation af hestehul
RID-faktoren: En lumsk drukneårsag
 RESOURCES
Lær kystlivreddernes SIGNALFLAG at kende
NY livredningsbog
Online Debat Forum

    - Efter den oprindelige arbejdsplan skal vi have tolv mand i arbejde hele året rundt samt to sygeplejersker. Men det er næsten umuligt at rekruttere nyt personale med de elendige lønninger myndighederne tilbyder, siger chef-livredder Vladimir Vasilijevitj Dubov, som selv er dykker.
- I stedet ser folk sig om, for at finde sig andre og bedre betalte jobs, sukker han.
Da jeg i juni traf livredningschefen for første gang for at forberede denne artikel, bestod hans personale af 11 medarbejdere.
Redningstjenesten ved badestrande i Rusland tilhører den føderale myndighed, som hedder Statens Småbådsinspektion. Det diskuteres om ikke livredningen hellere burde høre ind under Ministeriet for Ekstraordinære Situationer (også kaldet Katastrofeministeriet), som i modsætning til Småbådsinspektionen har relativt rummelige budgetter. Der er indtil videre ikke kommet nogen endelig afgørelse i denne sag.

Reddet 85 på en måned TIL TOP 
    De bedst kvalificerede og højest betalte livreddere ved Ruslands Østersøkyst tjener knapt 1.300 rubler, eller mindre end 400 kroner om måneden. Livreddere med lavere kvalifikationer og mindre anciennitet må klare sig med sølle 500 rubler for en måneds arbejde, omtrent 150 kroner. Selv efter russisk målestok slår dette ikke til for at brødføde en familie.
- Under socialismen havde vi det meget bedre, da kunne en dykker have en månedsløn på 250 rubler, som den gang var mere end det dobbelte af hvad den højest pensionsbelønnede sovjetborger kunne trække hjem, siger Vladimir Dubov. Før Sovjetunionens opløsning var den officielle kurs på 1 rubel 1,6 us dollar - eller ca. ni D.kr. I årets sommersæson reddede Dobov og hans kollegaer 122 mennesker fra druknedøden: 6 i juni, 85 i luli og 31 i august.

Fire af kystlivredderne (redningsdykkerne) ved Zelenogradsk´s havbad på job. Fra venstre ses cheflivredder Vladimir Vasilijevitj Dubov, Aleksej Jurijevitj Beletskij (med præsident Putin´s orden i hånden), Vladimir Aleksejevitj Kapralov og Aleksej Jevgenijevitj Datjkov, som følger med i kikkerten.
FOTO: Leif Petrovitj Sörman.

Alkokol TIL TOP 
    Livredderne redder desværre ikke alle. Denne sommer omkom fire mennesker i havet ud for Zelenogradsk. Tre af disse druknede uden for den badesæson, livredderne har ansvaret for. Redningsstationen er dårligt udrustet. Den enkle åbne redningsbåd drives af en gammel 30 hk påhængsmotor, som max. klarer 16 knob. Personalet har ikke tilgang til radiokommunikation og mobiltelefoni. Derfor er aktionsradius begrænset til sølle 600 meter fra redningsstationen.
- En person er druknet ved badestranden midt i Zelenogradsk i sommer. Både den forulykkede og dennes kammerater var beruset. Kammeraterne slog ikke alarm i tide. Efterfølgende undskyldte de sig med, at de selv havde forsøgt at redde den forulykkede, som faldt ud af en overfyldt pedalbåd. Redningsforsøget mislykkedes og ofret forsvandt med havstrømmene, fortæller redningschefen.

I Rusland er der som i resten af Skandinavien en hyppig sammenhæng mellem alkohol og drukneulykker.

Stranden i Zelenogradsk om sommeren: Et populært rejsemål fra fjern og nær. Over strandpromenaden skimtes livreddernes blå hovedkvarter.
FOTO: Leif Petrovitj Sörman.

Uvant med havsvømning TIL TOP 
    - Over halvdelen af dem, som havner i nødsituationer er påvirkede af alkohol, siger dykkeren Aleksej Jurijevitj Beletskij.
I tillæg til alkoholen har Rusland med sit store indlandsareal en anden storrisikofaktor: Mange er uvante med badning i søen og mangler respekt for havet. Denne omstændighed gør det ekstra farligt i Zelenogradsk, hvor stranden ligger helt ubeskyttet uden nogen form for skjærgård til beskyttelse for vejr og vind.
KURSUS I HAVSVØMNING:
Kursus i Havsvømning Kursus i Havsvømning NY
UDFORDRINGER - OPLEVELSER - MOTION. Har du lyst at prøve kræfter med svømmesporten på en ny og oplevelsesrig / anerledes / spændende måde? I perioden 6. juli - 20 juli 2002 kan du deltage i HAVSVØMNINGS-KURSUSRødhus Strand ved kystlivredder-tårnet. Du kan deltage hver dag kl. 10:00-11:00 & kl. 17:00-18:00. Læs mere
- For nogle år siden var min bror her og besøgte mig for første gang, fortæller dykkeren Sergej Jevgenijevitj Ratjkov.
- "Ikke noget problem", mente min bror - "Jeg har trods alt svømmet i Volga", sagde kan kækt, da der blev snakket badning.
- Dette er en typisk indstilling: Mennesker fra indlandet har ofte ingen anelse om, hvilke kræfter, der findes i havet, siger den erfarne dykker.
På udvendig side af livredningsstationen findes der et skilt med ordensregler og instruktioner til de badende om, hvordan de skal forholde sig for at bevare liv og sundhed.

Stranden i Zelenogradsk - FOTO: Leif Petrovitj Sörman Moralsk badeforbud TIL TOP 
    - Det er ikke mange, som gider læse teksten, selv om den ikke er lang. "Har jeg rejst 1.000 kilometer fra indlandet for at komme til stranden, skal jeg ikke bruge min kostbare tid på at læse formaninger", er en udbredt holdning, ifølge Sergej Ratjkov. På stranden i Zelenogradsk er der badeforbud, hvis bølgerne er større end styrke to på en skala fra 0 til 11. Ved 0 er havet spejlblankt og ved 11 kan man blot sige, at bølgerne er ekstremt høje. Hver enhed på skalaen svarer til en bølgehøjde på 75 cm, om ved to enheder går der skum på bølgetoppene. Forbudet er tydeligt skiltet, men mange ignorerer advarsler.
- Vi livreddere har ikke beføjelse til at give bøder til dem, som trodser forbudet, beklager Sergej Ratjkov.
Politiet gør heller intet ved folk, der trodser advarslerne.

Præsident Putin TIL TOP 
    Livredningsstationen i Zelenogradsk ligger i et træhus med afskallende blå maling. Dertil hører et udkigstårn, som aldrig bruges. Grunden er, at det tager for lang tid for livredderen at komme ned, hvis ulykken skulle være ude. Livredderne har en mere hensigtsmæssig udkigspost: Et træskur, som rager tre meter op og står på pæle ved strandpromenaden. Huset, som rummer redningsstationen, blev specialbygget i 1961, men har ikke været vedligeholdt i årevis. En tiltrængt renovering har været lovet siden 1996, men intet er sket som følge af pengemangel. Tre af livredderne i Zelenogradsk har fået en udmærkelse for deres indsats en tidlig forårsdag i 1998. Ordren om udmærkelse kom fra selveste Præsident Vladimir Vladimirovitj Putin.

Vejrrapport specielt for badegæsterne er slået op på den blå udsigtsbod. Denne dag er der vestlig vind og småbølger - 18 grader i havet og 21 på land. Chefen for livredningstjenesten i Zelenogradsk, Vladimir Vasilijevitj Dubov, er bekymret: Den elendige løn gør, at livredderne ikke fortsætter i deres livsvigtige jobs.
FOTO: Leif Petrovitj Sörman.

50-årig pensionist TIL TOP 
    En af de tre - Aleksej Beletskij - er den livredder i Ruslands Baltikum, som har fået flest udmærkelser. Han har fra tidligere tider tre andre medaljer hjemme i boligen, der bare ligger 100 meter fra redningsstationen. Beletskij går af på pension i december, blot 50 år gammel. Så lav er nemlig pensionsalderen for professionelle dykkere i Rusland. Beletskij kan se tilbage på 32 år som redningsdykker - et ærinde han valgte, fordi han boede så tæt på redningsstationen.
- Det føltes så dejligt at bo så nær arbejdet, syntes jeg dengang, da jeg som ung mand skulle træffe valg om job, mindes Aleksej Beletskij.
- Men det var ikke bare det, der lokkede. Jeg har været en ivrig svømmer siden drengetiden. Jeg fulgte min interesse og blev tilmeldt dykkeruddannelsen i byen Gorkij, som i dag hedder Nizjnij Novgorod, ved den mægtige Volga-flod.

Tragedier TIL TOP 
Revler & Hestehuller
Revler, revledannelse, hestehuller, strøm & bølger.

Animation af hestehuller
Se en animation af hestehuller

Hestehuller (reportage)
Disse druknemaskiner ville være en Stephen King gyser værdig, mener Vesterhavs-kystlivredder...

    Mesterredderen Aleksej Beletskij har god hukommelse og husker nøjagtigt, da han oplevede de værste tragedier i redningsstationens historie: Det var under marinens højtidsdag den 29. juli i 1962 at en skoledreng faldt i vandet fra en bølgebryder (høfd). Hans far hoppede straks i for at redde sønnen og derefter måtte en af redningsstationens mænd i vandet for at bjærge dem begge.
- Alle tre druknede i løbet af et par minutter. Det er den eneste gang nogen af stationens egne folk er omkommet på jobbet.
Den værste ulykkesdag i Zelenogradsk søbads historie indtraf også i 1962.
- Da druknede syv personer en og samme dag, mindes Aleksej Beletskij.

Solstrålehistorie TIL TOP 
    Men Aleksej Beletskij kan også fortælle en solstrålehistorie:
- I 1967 havnede en ung pige i havet under et voldsomt uvejr. Hun blev reddet i land af en ung dreng og livredderne fik så småt gang i hendes åndedræt, som var udeblevet i fem minutter. Det virker utroligt, men hun blev faktisk helt frisk igen.

Jeg tjekker med redningschef Vladimir Dubov om redningsstationen har haft kontakt med udenlandske kystlivredder-kollegaer - for eklsempel via venskabskommuner. Zelenogradsk har jo partnerskabstavle med sin nærmeste nabo i Sverige, Borgholms kommune, på Øland lige over Østersøen. Desuden har Zelenogradsk et tæt samarbejde med en kommune i Nord-Tyskland.

- Nej aldrig, konstaterer Vladimir Dubov. Men det ville selvsagt have været værdifuldt om noget sådant kunne komme i stand. Vi har sikkert mange erfaringer at dele og udveksle med hinanden.
**
Tekst & foto: Leif Petrovitj Sörman / Via Venia Korrespondent i Ruslands Baltikum
Epost: viavenia@baltnet.ru
Leif Petrovitj Sörman´s artikel har været bragt i Norges Livredningsselskap´s blad
"Livredderen", no 4 / 2001


LIVREDNING.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  • Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion