Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section ( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion

Basalt ved Havsvømning
- Tips fra Erik Burgan
af Erik Burgan
The Basics of Ocean Swimming is written by Erik Burgan (www.slowtwitch.com)
02. august 2000
(Here translated into Danish Language by Livredning.DK)

Erik Burgan er tidligere kystlivredder og en af San Diego's top professionelle triathleter. Danske kystlivreddere kan sikkert lære meget om havsvømning ved at lytte til Erik Burgan´s tips. En årsag til hans succes i adskillige havsvømnings-race er hans overlegne evne til at udnytte bølgerne. For Erik gælder følgende: Jo større bølger, jo stærkere en strøm, jo hidsigere et hav, jo mere elsker han det. Med baggrund i denne enestående evne kan han dele sine havsvømnings-tips med os. Erik er også medforfatter på the Slowtwitch Computrainer Manual og coaches af Slowtwitch Training Editor, JulieAnne White.

Nye triathleter—eller triathleter som er nye i havet— er ret ofte dødsensangste for de store brændinger under et havsvømnings-race. Ville du ikke ønske dig at kunne passere kraftige brændinger uden bekymring? Denne drøm er opnåelig. Der er ingen hemmelig tys-tys-viden, kun et par kneb er private som fx. et lille trylleritual med en særlig rituel håndbevægelse for at skære gennem brændinger.

Iagttag børns leg
Den vigtigste rettesnor at følge, når en brænding skal forceres er simpelthen at lade være med at være bange - men sørge for at føle sig godt tilpas i vandet. Som min gode ven Gurujan Dourson (the populære president for the San Diego Triathlon Club som har igangsat dusinvis - om ikke hundredevis - af havsvømnings klubber) holder af at sige: Du kan lære meget ved at iagttage børn lege i vandet.

Hvad Gurujan mener er, at næste gang du skal til badestranden, så prøv at holde øje med de legende børn i vandet. De er uden frygt. De griner og stortrives. Faktisk er de ofte i vandet hele dagen lang, mens der leges og pjattes. Og mens du iagttager de legende børn, tænker du måske mest over eventuelle vandrelaterede ulykker, disse børn kunne komme ud for. Så det bedste at gøre er nok at blive der, hvor man kan soppe. Få en fornemmelse for, hvad vandet, bølgerne og strømmen kan udrette. Plask rundt i havbølgerne og sørg for at have det sjovt. Nyd det. Denne tilvænning vil snart fjerne toppen af din angst for havbølger. Sæt dig derefter på stranden og iagttag, hvordan vandet bevæger sig. Du vil se strømme bevæge sig i forskellige retninger, imens du ser på havskummet fra brændingerne. Du vil ikke frygte disse strømme, når først du har forståelse for, hvad der får dem til at arte sig som de gør.

Hestehuller
Jeg vil starte med "long shore current." Bølger genereres af storme eller orkaner fra forskellige områder af verden og de slår ind på vore badestrande. På USA´s vestkyst kommer disse bølgedannelser som oftest sydfra om sommeren og fra vest/nordvest om vinteren. Eftersom de fleste havsvømnings-race afholdes om sommeren, fokuseres der på dette forhold.

Når en "south swell" (en bølge sydfra) kammer over, skubbes vandmasser nordpå, hvilket skaber en strøm, der løber parallelt med stranden - heraf navnet "long shore current". Hvorom alting er, skal enorme vandmasser, der kastes ind mod kystlinien, tilbage i havet. Herved opstår de såkaldte "rip current." (dss. hestehuller). Nogle mennesker kalder fejlagtigt dette for "rip tide" - fejlagtigt, fordi det er en STRØM, "current", og ikke TIDEVAND, "tide".

Rip currents (hestehuller) kan være dig en stor ven under dit havsvømnings-race, hvis du ved, hvordan de kan udnyttes. En "rip current" (et hestehul) flytter store vandmasser fra kystlinien og ud i havet ved at finde den dybeste del af havbunden nær kysten. Her bæres vandmasserne til havs som var der tale om en flod. Et hestehul (rip current) kendes ofte ved dets brunlige farve og ved at der i området kun er få og små bølger med kun lidt skum. Hvis du spotter et af disse hestehuller ved starten af et havsvømnings-race, så brug det. Du vil være i stand til at forcere brændingen meget nemmere. Ikke alene vil du møde færre bølger, vandet vil desuden suge dig til havs! At komme tilbage til stranden er en helt anden snak—UNDGÅ HESTEHULLER (rip current), når du svømmer mod kysten.

Delfin-hop
KURSUS I HAVSVØMNING:
Kursus i Havsvømning Kursus i Havsvømning NY
UDFORDRINGER - OPLEVELSER - MOTION. Har du lyst at prøve kræfter med svømmesporten på en ny og oplevelsesrig / anerledes / spændende måde? I perioden 6. juli - 20 juli 2002 kan du deltage i HAVSVØMNINGS-KURSUSRødhus Strand ved kystlivredder-tårnet. Du kan deltage hver dag kl. 10:00-11:00 & kl. 17:00-18:00. Læs mere
Den indledende vandgang og start i et havsvømnings-race er en af de vigtigste og mest tidsbesparende øjeblikke. Hvis udsvømningen foretages korrekt, vil dine konkurrenter overraskes ved at du overhaler dem med minutter. Tjek havbunden før et havsvømningsrace. Gå et stykke ud og mærk bunden med dine fødder, mærk om der er sten eller huller. Det sidste du ønsker er at komme til skade. Gå tilbage til stranden og LØB herefter ud i vandet. Sikr dig, at du holder knæene over vandet ved hjælp af "high-stepping". Når du er kommet ud i lår-dybt vand, begynder du at lave delfinhop. Placer dine hænder over dit hoved og i en flad vinkel dykker du ned i vandet (næsten så flad en vinkel som ved en konkurrencesvømmers start i et svømmebassin); når du griber bunden med dine hænder trækker du benene op under dig; sæt så fra på bunden og kast dig fremefter som en delfin, der flyver op af vandet. Hvis du har set delfiner springe op af vandet og dykke ned igen i gentagne bevægelser, ved du, hvordan det skal se ud og hvorfor det kaldes "delfin-hop" (eng. dolphining).

Gentag delfinhoppene til du er i bryst-dybt vand. Svøm så. Mens du delfinhopper, afgør du fra gang til gang, om du skal springe over bølgen eller om du skal springe frontalt ind i bølgen. Tænk over hvad der vil være det hurtigste og mest energibesparende. Ofte kan det være en fordel at springe ind under bølgen lige før den vil ramme dig.

Under bølgen
At dykke ind under bølger er meget simpelt, men det kan være den vanskeligste ting at gøre, hvis du er bange for vandet. Lad mig forklare det på en let måde. Vandet på toppen af bølgen drøner ind imod stranden. Vandet tættest ved havbunden drøner ud i havet, væk fra kysten. Ved at prøve at hoppe over en stor bølge, vil du blive skubbet tilbage mod kysten. At dykke UNDER bølgen vil føre dig i den retning du ønsker ved starten af havsvømningskonkurrencen. Nemlig udad. Mens du forsøger at kæmpe dig gennem brændingen og udad, er det en god ting at "aflæse" de bølger, der venter dig. Mens du delfin-hopper bør du have øjnene godt med dig. Mens du svømmer bør du orientere dig ved hvert eneste svømmetag på en måde, som sigtede du efter en bøje længere fremme. På denne måde ved du, hvornår der skal dykkes UNDER en bølge.

Fra personlig erfaring har jeg fundet, at den bedste måde at dykke under bølger er som følger. Et parsekunder før bølgen vil ramme tages en dyb indånding og der trækkes hårdt imod bunden. Jeg kan gøre dette med et "lunge-svømmetag," og jeg glider indtil vandmasserne har passeret. Hvis der er lavvandet bør du holde kroppen glidende og "forankret" tæt ved bunden indtil bølgen har passeret. Straks du føler, at bølgen fuldstændigt har passeret dig, tager du afsæt i bunden og kaster dig delfinagtigt op og fortsætter din svømning. Hele denne procedure tager ikke mere end 10 sekunder, ofte meget mindre. Fortsæt proceduren til du har passeret bølgerne. Hvis du kommer for tidligt op, vil bølgen kaste dig en smule tilbage mod stranden, hvilket du jo ikke ønsker, når du vil ud i havet, væk fra kysten. Overflødigt at sige, men vent en kende med at springe op ad vandet til bølgen har passeret dig.
Triathleten Erik Burgan, Calif., USA, er ekspert i havsvømning
Find din svømmerytme
Når du har passeret de høje forhindrende bølger ved kysten - og du er kommet godt udad - skal du bare finde en svømmerytme, der passer dig. Det er ofte morgen, når havsvømningskonkurrencer afholdes, så vandet vil ofte være roligt. Hvis ikke, så prøv at tackle dønningerne. Gør havd du kan for at komme ind i en rytme, der passer til dønningerne. Når du har rundet den sidste bøje og skal ind imod stranden igen, så prøv at gøre dine svømmetag længere. Hermed menes, at du skal glide noget mere. Du vil nu bevæge dig MED dønningerne, så lad dem endelig gøre noget af arbejdet.

Fang bølgen
Mens du begynder at komme tæt på kysten, holdes øje med bølgerne. Kig hurtigt bagud som en del af dit "åndedræts-armtag". De mere erfarne vil her forsøge at "fange bølgen" og bodysurfe indad mod kysten. Det kræver en del øvelse og erfaring. De fleste nybegyndere vil bare forsøge at dykke en smule under vandet og lade bølgen passere over hovedet. Dette bør man kun gøre, hvis bølgen er faretruende stor og kan være en sikkerhedstrussel. Så gælder det om at søge ned mod bunden. (I øvrigt er der heller ikke megen fremdrift i en bølge, der er hævet langt over middelvandstanden.)

Railroading i Whitewater
Den hyppigste fejl begået af uerfarne nybegyndere er at rejse sig op for tidligt i bryst-til-hals-dybt vand. Rejs dig ikke op før dine hænder har rørt sandbunden. Når du står på bunden og ser, at en bølge af passende størrelse nærmer sig, så rid på bølgen ind mod kysten! Mens bølgen begynder at ramme dig sætter du fra bunden som når du laver delfinhop - og hold dine arme fremstrakte foran dig. Bølgen bærer dig hastigt indad og du sparer kræfter. At fange "whitewater-bølger"—en allerede overkammet bølge tæt ved stranden—kaldes RAILROADING. Dette vil spare dig for tid. Gode bølgesvømmere kan "railroade" indtil deres næser bulldozer sandbunden.

Du kan også anvende delfinhop på din vej ind mod kysten, men absolut foretrækker jeg selv at ride indad på bølgerne.

Som jeg sagde fra starten, den letteste måde at skabe fortrolighed med havet er at lege i det! Bare tag til stranden uden følelsen af, at du skal træne. Tænk kun på, at du skal have det sjovt. Havet er en fantastisk legeplads. Den bør respekteres, men ikke frygtes. Jeg håber at se dig til et havsvømnings-race!

---

Erik Burgan er født i den nordlige del af San Diego (North County). Han giver ofte private "swim workshops", både i hav og ved bassinkant. Hans email er Gibaud69@aol.com

Havsvømning på Maui anno 2000


RELATEREDE EMNER:

Kend kystlivredderens FLAG
KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
Foto: Livredning.DK

Havsvømning hitter for livredder og kystlivredder
KONKURRENCE-TIPS VED HAVSVØMNING
KYSTMORFOLOGI
Animation af hestehul
Kursus i Havsvømning (badesæsonen 2002)
Badesikkerhed ved stranden
Hvad er en livredder / kystlivredder ?
BLIV KYSTLIVREDDER


Livredning.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  *  Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion