Livredning.DK
IDE TIL IS-LIVREDNINGIDE TIL IS-LIVREDNING
KLIK FOR FOTO
IsLivredning
VEJRET
Is & myteaflivning

Is & myteaflivning.   For en kystlivredder på strandtjeneste om sommeren er det vel næppe relevant med kendskab til islivredning. 

Ikke desto mindre forpligter det at bære titlen "kystlivredder" - man må være alsidig og kunne informere om isens bæreevne om vinteren. Folk, der ved, at man er kystlivredder, regner med, at man ved en isulykke er den oplagte redningsmand. Og er man nu det? Ved enhver skøjtesø høres ofte mennesker uden livredningsbaggrund udtale sig forstandigt om forhold ved isen, de ikke helt forstår. Isens bæreevne forklares desværre tit på baggrund af myter, men hvad er myte og hvad er virkelighed? 
 

 • Myte:  Tyk is er stærk
 • Virkelighed: Selv tyk is kan være svag - især hvis den indeholder lag af sne eller vand. Skiften mellem frostvejr og tøvejr kan svække isens bæreevne.
 • Myte:  Sne på toppen af isen gør isen stærkere og får isen til at fryse hurtigere.
 • Virkelighed: Sne virker som et isolerende tæppe. Isen under sneen vil blive tyndere og svagere. Et snefald kan isolere og opvarme, ja, endda få isen til at smelte.
 • Myte:  Is af same tykkelse har same styrke. 
 • Virkelighed: Forskellige typer af is har forskellig styrke uanset at tykkelsen er den same.  
 • Myte:  Ekstrem kulde betyder sikker og tyk is 
 • Virkelighed: Et vejr med ekstrem kulde kan svække isen på blot en halv dag, idet kulden får isen til at slå store revner. Ved temperaturstigninger derimod, kan det tage adskillige dage før isen svækkes. 
 • Myte: Hvis man ved præcis, hvor på isen man går, er det sikkert at færdes der om natten. 
 • Virkelighed: Det er meget farligt at færdes på isen om natten. Isen ændrer sig hele tiden og man vil om natten ikke kunne se nye sprækker, svækkelser og våger i isen. 
 • Myte: Jo bedre svømmer man er, jo større chance har man for at overleve, hvis isen brister. 
 • Virkelighed: Svømmefærdighed spiller kun en beskeden rolle under is-relaterede ulykker. Efter blot 1 minut begynder det kolde vand at fratage dig evnen til at bevæge lemmerne. Herved får du svært ved at forlade vandet uanset svømmefærdigheder. 

En stige er påkrævet ved enhver skøjtesø. Stigen fordeler vægten og er et nyttigt redskab, hvor et menneske hjælpes op af en våge.

MOBIL PLATFORM TIL IS-LIVREDNING Mobil platform til is-livredning
Vel om få år ses den ny mobile platform til is-livredning ved mangt en offentlig og privat skøjtesø i Danmark. Ikke at man behøver have den sammenklappet under sengen på sit hotelværelse, slet ikke, men i USA er den røde "RESCUE ALIVE" for længst udbredt til steder, hvor der skøjtes og is-fiskes. Steder, hvor sikkerhed er vigtig. Rescue Alive er en stabil arbejdsplatform for is- og vand-livredning. Vægtfordelingen til-lader livredderen at gennemrejse isens overflade og derefter nå ofret. Den burde findes ved enhver kommunal skøjtesø og gadekær fra Skagen til Tønder. Det mener LIVREDNING.DK
Læs mere & se fotos + video

RELATEREDE EMNER:

Isen er farlig
Ingen is er sikker is
HYPOTERMI, KOLDTVANDSOVERLEVELSE og KOLDTVANDSDRUKNING
Mobil platform til is-livredning: Rescue Alive
ONLINE DEBATFORUM OM ISLIVREDNING
Hvad er en kystlivredder ?
Diverse fotos af ny defibrillator (AED)
BLIV KYSTLIVREDDER


Nyhedsmedie for Kystlivredning

INDEX / Site map
INDEX / Site map

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  • Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion