Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion

Sportslivredning, et motivationsværktøj

Sportslivredning / Konkurrencelivredning

Nyhedsmedie for Kystlivredning Sportslivredning - eller konkurrencelivredning, som det også kaldes - har vist sig som et meget effektivt motivationsværktøj så vel som et grundlag for udvikling af uddannelses- og træningsprogrammer for sæson-livreddere og helårs-livreddere. Det skrev den amerikanske livredningsforfatter Gerald M. Dworkin tilbage i 1986 og med den store internationale fokus, som siden er kommet på konkurrencelivredning, vil nogen nok mene, at sporten har bidt sig fast. Nedenfor gives et lille sammendrag af Dworkin's fascination for sportslivredning.

Sportslivredning Teamspirit som fortjeneste

LIVREDDERE! Fat jeres redningstorpedoer! (Bang!!) På lyden af et pistolskub springer 6 livreddere (Fire mænd og to kvinder) i vandet med røde redningstorpedoer i hænderne. Idet livredderne svømmer imod de seks kæmpende ofre 25 yards ude, hænger redningstorpedoerne som haler bag livredderne. Mens der skabes kontakt med de druknende ofre, taler livredderne med dem og trækker dem tilbage i sikkerhed i den lave ende af svømmebassinet.

Mens alt dette sker fyldes den billige langside med hujende tilskure, holdkammerater, trænere og flere ofre. Denne scene med aktivitet og entusiasme observeres typisk ved en livredderkonkurrence.

Hvert år (skriver 1986, red.) uddannes cirka 300.000 amerikanere i livredning eller livredningskurser arrangeret af organisationer som the American Red Cross, the YMCA og the Boy Scouts of America. Mange af disse mennesker bliver livreddere og kystlivreddere om sommeren eller året rundt. Enten i offentligt, semi-offentligt eller privat regi.

Livredningsarrangører er ansvarlige for rekruttering, uddannelse, træning, ansættelse og tilsyn med livredddere. Skønt livredningsorganisationer og -foreninger gør et stort job med at uddanne, udvikle og administrere, er der stadig et stort ansvar for at livredderne et toptrænede og har den fulde indlevelse i de livredningsmæssige opgaver. Arrangørerne må sørge for at holde livredderne højt motiverede både i og uden for livredningssæsonen.

En af mulighederne for arrangørerne er - som det er almindeligt i USA - at lade afholde sponsor-stævner i livredningsdiscipliner i slutningen af sæsonen. Livredderne holder sig derved i form gennem hele livredder-sæsonen, hvor de er motiverede. Denne type aktivitet har vist sig at være et meget effektivt motivationsværktøj så vel som et grundlag for udvikling af uddannelses- og træningsprogrammer for sæson-livreddere og helårs-livreddere.

I USA opmuntres de lokale kommuner (communities/municipalities) til at sponsere sådanne livredningsstævner.

Fortjenesten ved disse livredderstævner er mangeartet. Men først og fremmest opnår livredderne - som i det daglige træner sammen - en team-spirit og en motivation, der kan vise sig at være til gavn i den daglige livredningstjeneste, hvor holdarbejde er en nødvendighed.

Amerikanske Lifesaving Resources har afviklet mange livredderkonkurrencer siden 1970'erne. Stævnedommere og tidtagere har været rekrutteret fra de førnævnte forbund. Ved bassinstævner har man anvendt mindst en dommer og to tidtagere pr. bane.

Seks basale livredningsdiscipliner dystes der i ved bassin-stævner for at evaluere et livredderholds evne til at håndtere de typisk forekomne nødsituationer bort set fra rygskader ved hovedspring. Disse discipliner kaldes:

  1. Rescue Buoy Relay
  2. Ring Buoy Relay
  3. Lifesaving Carry Relay
  4. Object Recovery Relay
  5. Team Assist Rescue
  6. Water Resuscitation Rescue

De første fire discipliner, som er nævnt ovenfor, nødvendiggør en rotation af fire livreddere fra hvert hold, mens de to sidstnævnte nødvendiggør to livreddere fra hvert hold. Hver disciplin evalueres og sammenholdes med den anvendte tid. Ukorrekt udførelse af livredningsteknik og -procedure medfører tillæg af straftid og større regelbrud i en disciplin medfører diskvalifikation. Dette er blot nogle ganske få discipliner inden for sportslivredning. Dworkin mener, at der ikke findes nogen bedre måde at opbygge livredderes teamwork, teamspirit, entusiasme og faglige kompetence end sportslivredning hvad enten det afvikles i bassin eller i åbent vand, hvor disciplinen Beach Flags er blandt de populære.

Top

**

[ Send denne side til en ven ] [REDAKTION] [BOOKMARK]


**
Rødhus Strand i panorama

RELATEREDE EMNER:

Kend kystlivredderens FLAG
KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
Foto: Livredning.DK
Beskrivelse af livredder-konkurrencen Beach Flags
Hvorfor beskytte din rygsøjle?
Lær om rygsøjlen
Sikkerhed ved hovedspring
Livredder-procedure for spinal immobilisation
Standing Take-Down Manøvren - Livredderhjælp til formodet rygskadet
Drukneulykker - årsager, omfang & forebyggelse
Drukne-forebyggende strategier ved svømmebassiner
Børns badesikkerhed i svømmebassin
Du er en livredder ?
Havsvømning hitter for livredder og kystlivredder
AED I DANMARK
Livredder, pas på smittefare!
Livredning - Artikler - Kystlivredning
Uerfarne kan anvende defibrillatorer
Derfor POWERHEART AED på badestranden
Derfor POWERHEART AED til politiet
AED er brugervenlig - selv for børn
AED'ens vej til lægmandsbrug
En AED med en Ph.D.
Deltag i ON-LINE DEBATFORUM om AED-defibrillatorer i offentligheden
DRUKNING, GENOPLIVNING & REDNINGSAKTIONER
OPGAVERNE PÅ STRANDEN
KYSTMORFOLOGI
TURIST-ASPEKTET
HISTORIE
REDNINGSUDSTYR
UDLANDET
KYSTLIVREDDERPRØVEN
HOLDFOTO af kystlivreddere ved livreddertårn
HVAD ER EN LIVREDDER / KYSTLIVREDDER ?
BLIV KYSTLIVREDDER

Livredning.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  *  Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion