Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion

Junior-kystlivreddere i Capitola

Kilde: THE MID-COUNTY POST ONLINE — August 10, 2004
Det er en varm og solrig dag ved badestranden i Capitola i Californien og myriader af strandgæster longerer rundt i sandet, suger solens stråler til sig og tager lejlighedsvise dyk i bølgerne. Men ikke alle slapper af. En flok unger i rødt livreddertøj løber ned ad sandstranden, runder en markeringskegle og kaster sig i vandet. De svømmer ud til en bøje og tilbage, hvorefter de løber i retning af the Wharf eller the Pier, som en typisk californisk landgangsbro ved stranden jo ofte kaldes.

Populær sommeraktivitet Populær sommeraktivitet

Der er tale om de unge junior-kystlivredderne i den californiske badeby Capitola ved Santa Cruz, og de er her for at have det sjovt i solen. Men også for at pleje deres evner og livredder-fitness op til de lokale kystlivredder-konkurrencer. De er i alderen fra 6-17 år gamle og nogle af dem vil med tiden blive rigtige californiske kystlivreddere.

Dette er den 24ende sommer for dette program og det har udviklet sig til at være den mest populære sommeraktivitet afholdt af den lokale fritidsforvaltning, the City of Capitola’s Recreation Department. Program koordinator Matt Hoffman oplyser: “Det startede med cirka 100 børn tilbage i de tidlige 1980'ere. Nu har vi over 450 deltagere.”

Den nærliggende by Santa Cruz har også et hold junior-kystlivreddere, Junior Lifeguards, og det lokale kystlivredder-forbund afvikler et lignende program ved strandene Manresa, Seacliff and Twin Lakes.

Dus med havets potentielle farer

Det primære mål med junior-kystlivredder programmet er at få de unge til at blive fortrolige med oceanet og uddanne dem i badesikkerhed.

“Vi ønsker at vore børn skal kende til de potentielle farer, som er ved ophold ved stranden og hvordan de undgås," siger Cory Miller, som er koordinator ved the State Junior Lifeguard program. Det vil sige undervisning i kystmorfologi såsom oceanstrømme, bølger, farlige sten og klippeskær under vandet og desuden undervises i faren ved sol-eksponering og brug af både.

De lærer også basale redningsteknikker og førstehjælp. Hoffman fortæller, at junior-kystlivredderne fra 9års alderen lærer at anvende redningstorpedo og hvorledes man som livredder i vandet tilnærmer sig en desperat svømmer.

Tube-redningstorpedoen er bøjelig og indeholder syntetisk skum med stor opdrift. Denne type redningstorpedo kan vikles på kroppen af et offer og holde ofret flydende, mens livredderen trækker dette ind til stranden. Junior-kystlivredderne lærer, hvorledes man rinker den lange rem, der er fastgjort til redningstorpedoen, og hvorledes man frigør den idet man springer i vandet for at komme en nødstedt til undsætning.

"Fra 9års alderen træner de i disse teknikker og de lærer at tilnærme sig en desperat svømmer, som efterfølgende surres fast til en redningstorpedo," forklarer Hoffman.

Capitola’s kystlivredningstjeneste uddanner kystlivreddere fra de er børn, ofte i mindre livredderhold, hvor deltagerne er 6-8 år gamle.

Livredningsteknikker er en del af programmet for C Division børn i alderen 9-11 år. B Division er for børn i alderen 12-13 år - og endelig en A Division, som er for børn i alderen 14-15 år. Udover dette er der the Captain’s Corps for de ældre teenagers.

De unge kystlivreddere i the Captain’s Corps er på vej til at blive rigtige kystlivreddere. De lærer CPR og mere avanceret førstehjælp samt tilbringer tid i strandens livreddertårne og hjælper de yngre junior-kystlivreddere.

“En stor del af de børn og unge, som har gennemgået vores junioruddannelse for kystlivreddere bliver senere kystlivreddere i andre kystlivrednings-regier og fungerer disse steder som kystlivreddere en stor del af deres liv,” forklarer Hoffman. Han har været med i projektet i 20 år fra han selv var 8 år gammel. De seneste 12 år har han været instruktør.

Af og til sker det, at en junior-kystlivredder forebygger en drukneulykke. For et par år siden lå en Capitola junior-kystlivredder og body-boardede ved Sunny Cove stranden, da han spottede en anden bodyboarder i vanskeligheder. Han smed sit board i sandet og løb ud i vandet mod den forulykkede.

“Imens han var ude for at hjælpe denne fyr, var der beklageligvis en eller anden, som stjal hans board inde på stranden,” forklarer Hoffman. Den lokale O’Neill’s Surfshop forbarmede sig og gav junior-kystlivredderen et nyt board.

Junior-kystlivredderne fra Capitola i elitens top

Hvert år konkurrerer Californiens junior-kystlivreddere i tre lokale livredder-stævner og et større livredderstævne i det det sydlige Californien. Livredderstævnerne omfatter en run-swim-run, en rescue paddle board konkurrence og et forhindrings-bane-race, som skal simulere alle de forhindringer, som kystlivredderen udsættes for på en menneskefyldt badestrand før han har banet sig vej fra sit kystlivreddertårn til den forulykkede et godt stykke ude i vandet. En anden populær konkurrence ved livredderstævnerne på stranden er beach flags, som er en reaktionsøvelse, hvor alle deltagerne ligger på maven og ved fløjt vender sig om og løber nogle få meter inden de kaster sig på maven i sandet for at være den første, som med hænderne griber et flag (eller en stump haveslange), der står placeret i sandet.

Træningen og forberedelserne op til livredderkonkurrencerne er krævende. I 2001 vandt junior-kystlivredderne fra Capitola det største stævne i Syd-Californien og slog de større hold fra LA County, Newport og rival Huntington Beach.

Top

**

[ Send denne side til en ven ] [REDAKTION] [BOOKMARK]


**
Rødhus Strand i panorama

RELATEREDE EMNER:

Kend kystlivredderens FLAG
KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
Foto: Livredning.DK
Hvorfor beskytte din rygsøjle?
Lær om rygsøjlen
Sikkerhed ved hovedspring
Livredder-procedure for spinal immobilisation
Standing Take-Down Manøvren - Livredderhjælp til formodet rygskadet
Drukneulykker - årsager, omfang & forebyggelse
Drukne-forebyggende strategier ved svømmebassiner
Børns badesikkerhed i svømmebassin
Du er en livredder ?
Havsvømning hitter for livredder og kystlivredder
AED I DANMARK
Livredder, pas på smittefare!
Livredning - Artikler - Kystlivredning
Uerfarne kan anvende defibrillatorer
Derfor POWERHEART AED på badestranden
Derfor POWERHEART AED til politiet
AED er brugervenlig - selv for børn
AED'ens vej til lægmandsbrug
En AED med en Ph.D.
Deltag i ON-LINE DEBATFORUM om AED-defibrillatorer i offentligheden
DRUKNING, GENOPLIVNING & REDNINGSAKTIONER
OPGAVERNE PÅ STRANDEN
KYSTMORFOLOGI
TURIST-ASPEKTET
HISTORIE
REDNINGSUDSTYR
UDLANDET
KYSTLIVREDDERPRØVEN
HOLDFOTO af vesterhavs-kystlivreddere ved livreddertårn
HVAD ER EN LIVREDDER / KYSTLIVREDDER ?
BLIV KYSTLIVREDDER

Livredning.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  *  Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion